2011. szeptember 23., péntek

Rétes

Számomra ennek az ételnek az elkészítése és elfogyasztása akkor nyújt igazi élvezetet, ha a tészta igazi kézzel nyújtott rétestészta, nem pedig a boltokban kapható papírvékony tészta utánzat, ami sütés után darabjaira hullik... Szóval egy ideje azon dolgozom, hogy megtanuljam elkészíteni a híres Szennai rétestésztát. Gyermekkorom óta minden egyes évben van szerencsém rosszullétig ennem magam, kedves rokonaimnak köszönhetően, elsősorban a kedvenc káposztás rétesemmel. Sehol az országban nem lehet hozzá hasonlót kapni és még senki nem tudta leutánozni. Ezért arra jutottam, hogy nekem ezt meg kell tanulnom elkészíteni. Persze a receptem még nem tökéletes, de majd idővel!



Szóval ha 1kg liszttel dolgozunk, akkor a következő alapanyagokat először külön összekeverjük, majd a liszthez dolgozzuk:  2 egész tojás, 5dkg zsír, két evőkanál ecet, 4dl langyos víz, só. Elég sokáig kell gyúrni, amíg a tészta el nem válik az edény falától és a kezünktől. Ha a tészta még kívánja, egy kevés vizet lehet hozzá adni, de általában elég a 4dl. Ekkor kivehetjük a tálból, így könnyebb tovább gyúrni. Ha már szépen összeállt, ideje eldönteni, hogy több kisebb rudat szeretnénk készíteni, esetleg "S" alakban fonjuk össze, vagy más egyéni módon. Ennek megfelelően kisebb cipókra osztjuk szét és mindegyiket bekentük olvasztott zsírral, így pihentetjük. Körülbelül 10 perc után elkezdhetjük kinyújtani az első kis adagot, amilyen vékonyra csak tudjuk. Kenjük meg tejföllel és locsoljuk meg olvasztott zsírral, egyiket sem kell sajnálni! Szórjuk meg a kívánt töltelékkel (gondolnunk kell arra is, ha a töltelékünk levet fog ereszteni, valami kell alá, ami felszívja a nedvességet, hogy a tésztánk ne ázzon szét: pl. búzadara, vagy zsemlemorzsa esetleg zabkorpa) Csavarjuk fel, majd a tetejét kenjük be zsiradékkal, esetleg tojással. Forró előmelegített sütőben süssük szép pirosra. Frissen, melegen a legfinomabb!

2 megjegyzés:

Dr.BánJ írta...

A Szennában készített rétes az igazi!

Névtelen írta...

Szenna Árpád u 77
káposztás, meggyes. túrós, stb
Isteni finom!